Gerechtsdeurwaarder als compassievol regisseur?

Spin in het web

De gerechtsdeurwaarder is een belangrijke spin in het web als het om het maatschappelijke thema van schulden gaat. Bij Wigger Van het Laar zijn wij ons bewust van onze unieke positie in de maatschappij en proberen wij binnen deze maatschappij onze rol menselijk in te vullen. Ondanks het feit dat wij soms harde maatregelen moeten nemen, doen wij dit wel compassievol. Wigger Van het Laar neemt de regierol op zich en heeft de kennis en kunde om voor elke juridisch financiële kwestie de juiste mensen in te schakelen. Dit bleek ook uit een praktijkvoorbeeld van onlangs.


Huurachterstand

Vanuit een verhuurder kregen wij de opdracht om op basis van een forse huurachterstand de ontbinding van een huurovereenkomst bij de kantonrechter te vorderen en daarna een ontruiming van de woning in te plannen. Niemand lukte het om in contact te komen met de huurder. Ondanks inspanningen van de verhuurder, instanties en de gemeente. Brieven, kaartjes in de brievenbus, herhaaldelijk aanbellen: niets hielp. Ook reageerde de huurder niet op de dagvaarding en de ontruimingsaanzegging.


Ontruiming

Op de dag van de ontruiming belden wij aan bij de te ontruimen woning. Tot onze verbazing deed de huurder open en vertelde de huurder zijn verhaal. Hij had door diverse tegenslagen een angststoornis ontwikkeld, waardoor hij geen post meer opende, zijn e-mail niet meer las en zijn telefoon niet meer beantwoordde. De huurder had al maanden geen inkomen, een lege koelkast en een bijna lege woning. De huurder had bijna zijn hele inboedel verkocht om nog geld voor eten te krijgen. De huurder had wel een opleiding in de techniek afgerond en wilde op termijn weer gaan werken.


Hulp

Op dat moment konden we twee dingen doen. Óf de ontruiming doorzetten óf de ontruiming staken en zorgen voor de juiste begeleiding, zodat de huurder nog hopelijk vele jaren met plezier in de woning kan blijven wonen. Wij kozen voor het laatste. In onze rol als compassievolle regisseur hebben wij nog dezelfde dag een afspraak gepland met de huurder en de gemeente. Met deze mensen is aan de huurder de juiste hulp geboden voor zijn financiële problemen. Daarnaast kreeg hij hulp op psychisch vlak. Er kwam een bewindvoerder en de gemeente zorgde voor een borgstelling. Daarnaast zou de gemeente via de Stichting Boodschappenmand zorgen voor een volle koelkast bij de huurder.


Compassievolle regisseur

Wij zijn nu sinds de dag van ontruiming twee maanden verder. De gehele huurachterstand is inmiddels afgelost, tot blijdschap van zowel de verhuurder als de huurder. Dit heeft ons een zeer tevreden klant opgeleverd. Door als compassievol regisseur op te treden hebben wij de schade bij de verhuurder tot een minimum kunnen beperken. De huurder kon blijven wonen en met wat hulp ziet voor hem de toekomst er ook weer beter uit. Als wij de ontruiming in deze zaak hadden doorgezet dan was de huurder op straat beland en had de verhuurder geen geld gehad.


Bent u verhuurder en heeft u een vraag over huurrecht en bent u benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Bel ons

Mail ons

Plan afspraak

  Schulden onder studenten

  Onderwijsinstellingen krijgen steeds meer te maken met schulden onder stude...

  Een goede huurovereenkomst voorkomt problemen: Tips en richtlijnen

  Het huren van een woning is een belangrijke stap, zowel voor huurders als v...

  Help, mijn medewerker heeft financiële problemen. En nu?

  Als werkgever van een MKB-bedrijf ben je betrokken bij verschillende aspect...

  Het belang van een sterke klantrelatie in debiteurenbeheer

  Een goede klantrelatie is van essentieel belang. Niet alleen zorgt het ervo...

  Ondernemer vaak de dupe van nieuwe wet schuldsanering

  Sinds 1 juli 2023 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) aang...

  Goede Algemene voorwaarden om juridische problemen te voorkomen

  Een juridisch geschil; over het algemeen zit niemand daar op te wachten. Ee...

  3 Tips voor Effectief Debiteurenbeheer

  Debiteurenbeheer betreft het proces van effectief beheren en opvolgen van o...

  Dagvaarden: waarom en wanneer?

  De 14-dagen brief

  Elke ondernemer heeft wel eens te maken met een debiteur die uw factuur nie...