Help, mijn medewerker heeft financiële problemen. En nu?

Als werkgever van een MKB-bedrijf ben je betrokken bij verschillende aspecten binnen het leven van je medewerkers. Zo kun je ook te maken krijgen met medewerkers die in financiële problemen zitten. Voorbeelden hiervan zijn schuldsanering of beslaglegging op loon. Dit kan een uitdagende situatie zijn om mee om te gaan, zowel voor de werknemer als voor u als werkgever.


 Vandaar dat we deze blog hebben geschreven en hierin tips hebben opgesomd die helpen om op een respectvolle en wettelijke manier om te gaan met medewerkers in schuldsanering of met loonbeslag.


Medewerkers in financiële nood zijn veel minder productief

In een onderzoek onder werkgevers wordt geschat dat medewerkers die in financiële problemen verkeren minstens 20% minder productief zijn, vaker ziek en bestaat er een veel hogere kans op een burn-out. Het is vanuit bedrijfstechnisch oogpunt dus ook belangrijk om een medewerker weer op de goede weg te helpen.


Houd rekening met wettelijke verplichtingen

Als werkgever ben je verplicht om te voldoen aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot loonbeslag. Dit betekent dat je een deel van het salaris van de medewerker moet afstaan aan de deurwaarder. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze verplichtingen en handel hiernaar. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met de deurwaarder wat je plichten als werkgever precies inhouden.


Communicatie is de sleutel

Het is essentieel om open communicatielijnen te behouden met de betrokken medewerker. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen dat financiële problemen voor niemand gemakkelijk zijn. Moedig de betrokken medewerker aan om open met je te praten over zijn of haar situatie. Ook kan samen gekeken worden naar andere instanties die hierbij kunnen ondersteunen. Denk aan schuldhulpverlening die kan helpen bij het maken van een budgetplan.


Respecteer de privacy van de medewerker

Hoewel je als werkgever misschien op de hoogte bent gebracht van de financiële problemen van je medewerker, is het belangrijk om hun privacy te respecteren. Vermijd het delen van deze informatie met andere werknemers en zorg ervoor dat alle communicatie vertrouwelijk wordt behandeld.


Het omgaan met medewerkers met loonbeslag kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om deze situatie met begrip en respect te benaderen. Door open te communiceren, de privacy van de medewerker te respecteren, samen te werken met betrokken instanties, te voldoen aan wettelijke verplichtingen en waar mogelijk ondersteuning te bieden, kunt u als werkgever voor een positieve impact zorgen op het leven van uw medewerker met financiële problemen.


Ben jij werkgever en heb jij een medewerker die in financiële problemen zit? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je om tafel om te kijken naar mogelijkheden en oplossingen.


Even voorstellen: Ian Kok

Huurrecht is een complex rechtsgebied dat zowel verhuurders als huurders ra...

Waarom kiezen voor een juridisch expert in huurrecht?

Huurrecht is een complex rechtsgebied dat zowel verhuurders als huurders ra...

De meerwaarde van mediation in zakelijke geschillen

Zakelijke geschillen zijn onvermijdelijk in het bedrijfsleven. Conflicten k...

Wat te doen bij complexe incassozaken?

Het incasseren van openstaande vorderingen kan een uitdagend proces zijn, v...

De impact van juridische documenten die niet correct zijn opgesteld

Binnen elk juridisch proces vormen contracten en diverse documenten de rugg...

Welkom Fleur!

Hoi! Ik ben Fleur te Wierik, 22 jaar en woonachtig in Almelo. In 2024 heb i...

Aanpassing aanzeggingen per 2025

Per 1 januari 2025 het nieuwe bewijsrecht in werking getreden, met onder me...

Automatische verlenging huurovereenkomst voorkomen?

Het komt vaak voor dat verhuurders op een verkeerde manier een huurovereenk...

Leren omgaan met agressie – onze ervaring

Bij Wigger Van het Laar zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze va...