Help, mijn medewerker heeft financiële problemen. En nu?

Als werkgever van een MKB-bedrijf ben je betrokken bij verschillende aspecten binnen het leven van je medewerkers. Zo kun je ook te maken krijgen met medewerkers die in financiële problemen zitten. Voorbeelden hiervan zijn schuldsanering of beslaglegging op loon. Dit kan een uitdagende situatie zijn om mee om te gaan, zowel voor de werknemer als voor u als werkgever.


 Vandaar dat we deze blog hebben geschreven en hierin tips hebben opgesomd die helpen om op een respectvolle en wettelijke manier om te gaan met medewerkers in schuldsanering of met loonbeslag.


Medewerkers in financiële nood zijn veel minder productief

In een onderzoek onder werkgevers wordt geschat dat medewerkers die in financiële problemen verkeren minstens 20% minder productief zijn, vaker ziek en bestaat er een veel hogere kans op een burn-out. Het is vanuit bedrijfstechnisch oogpunt dus ook belangrijk om een medewerker weer op de goede weg te helpen.


Houd rekening met wettelijke verplichtingen

Als werkgever ben je verplicht om te voldoen aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot loonbeslag. Dit betekent dat je een deel van het salaris van de medewerker moet afstaan aan de deurwaarder. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze verplichtingen en handel hiernaar. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met de deurwaarder wat je plichten als werkgever precies inhouden.


Communicatie is de sleutel

Het is essentieel om open communicatielijnen te behouden met de betrokken medewerker. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen dat financiële problemen voor niemand gemakkelijk zijn. Moedig de betrokken medewerker aan om open met je te praten over zijn of haar situatie. Ook kan samen gekeken worden naar andere instanties die hierbij kunnen ondersteunen. Denk aan schuldhulpverlening die kan helpen bij het maken van een budgetplan.


Respecteer de privacy van de medewerker

Hoewel je als werkgever misschien op de hoogte bent gebracht van de financiële problemen van je medewerker, is het belangrijk om hun privacy te respecteren. Vermijd het delen van deze informatie met andere werknemers en zorg ervoor dat alle communicatie vertrouwelijk wordt behandeld.


Het omgaan met medewerkers met loonbeslag kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om deze situatie met begrip en respect te benaderen. Door open te communiceren, de privacy van de medewerker te respecteren, samen te werken met betrokken instanties, te voldoen aan wettelijke verplichtingen en waar mogelijk ondersteuning te bieden, kunt u als werkgever voor een positieve impact zorgen op het leven van uw medewerker met financiële problemen.


Ben jij werkgever en heb jij een medewerker die in financiële problemen zit? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je om tafel om te kijken naar mogelijkheden en oplossingen.


Schulden onder studenten

Onderwijsinstellingen krijgen steeds meer te maken met schulden onder stude...

Een goede huurovereenkomst voorkomt problemen: Tips en richtlijnen

Het huren van een woning is een belangrijke stap, zowel voor huurders als v...

Help, mijn medewerker heeft financiële problemen. En nu?

Als werkgever van een MKB-bedrijf ben je betrokken bij verschillende aspect...

Het belang van een sterke klantrelatie in debiteurenbeheer

Een goede klantrelatie is van essentieel belang. Niet alleen zorgt het ervo...

Ondernemer vaak de dupe van nieuwe wet schuldsanering

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) aang...

Goede Algemene voorwaarden om juridische problemen te voorkomen

Een juridisch geschil; over het algemeen zit niemand daar op te wachten. Ee...

3 Tips voor Effectief Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer betreft het proces van effectief beheren en opvolgen van o...

Dagvaarden: waarom en wanneer?

De 14-dagen brief

Elke ondernemer heeft wel eens te maken met een debiteur die uw factuur nie...