Particuliere verhuurders opgelet! Dit verandert de Wet Betaalbare Huur voor u

Op 1 juli 2024 treedt de Wet Betaalbare Huur in werking. De wet voert een aantal belangrijke wijzigingen door voor u als particuliere verhuurder. De meest in het oog springende verandering is dat de tweedeling sociale sector / vrije sector verdwijnt. In plaats daarvan zal de huurmarkt verdeeld worden in een laag-, midden- en hoogsegment; elk met eigen regels. De meeste regels zullen gaan gelden voor nieuwe huurovereenkomsten. In deze blog bespreken wij een aantal belangrijke wijzigingen, zodat u zich kunt voorbereiden op wat er komen gaat.


1. Verstrekken van puntentelling WWS (WoningWaarderingsStelsel)

Bij nieuw te sluiten huurcontracten moet u uw huurder verplicht een puntentelling geven, waarin de huurder kan zien hoeveel WWS-punten de woning heeft en welke huurprijs hier bij hoort. Op de website van de Huurcommissie staat een Huurprijscheck, waarmee u gemakkelijk een volledige puntentelling kan opstellen.


2. Onbeperkt toetsen van de huurprijs

Verhuurt u een woning met 186 WWS-punten of minder, dan kan uw huurder voortaan gedurende de gehele looptijd van de huurovereenkomst de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie. De Huurcommissie kijkt dan of de huurprijs in overeenstemming is met het WWS. Dit geldt ook voor lopende huurovereenkomsten. Vooral voor verhuurders in de vrije sector is dit een verandering. Daar konden huurders eerst alleen de eerste zes maanden van de huurovereenkomst de huurprijs laten toetsen. Die termijn vervalt. Deze wijziging gaat in vanaf 1 juli 2025. Let dus goed op dat u niet per abuis teveel huur vraagt, het WWS kan gewijzigd zijn sinds u de huurovereenkomst heeft gesloten.


3. Minder punten voor lage energielabels

Heeft uw huurwoning een energielabel E, F of G, dan kan dit gevolgen hebben voor de huurprijs die u mag vragen. Voor deze energielabels zullen er minpunten worden gerekend, bij het berekenen van de WWS-puntentelling. U mag dan een lagere huurprijs vragen. Zorg ervoor dat u uw huurprijs tijdig aanpast, zodat u niet per abuis een te hoge huurprijs vraagt. Dit kan grote gevolgen hebben.


4. Handhaving door de gemeente

Verhuurt u een woning met 186 WWS-punten of minder, let dan extra goed op dat u niet een te hoge huurprijs vraagt. De gemeente kan u hier sancties voor opleggen, zoals een bestuurlijke boete. Verhuurt u nu in de sociale sector, dan kunt u meteen sancties opgelegd krijgen. Verhuurt u nu in de vrije sector, dan geldt dit pas wanneer u een nieuwe huurovereenkomst sluit.


Wilt u advies over hoe u zich kunt voorbereiden op deze wijzigingen? Neem dan contact op met onze huurrechtexpert via info@wvhl.nl of 0546 – 544 777.

Particuliere verhuurders opgelet! Dit verandert de Wet Betaalbare Huur voor u

Op 1 juli 2024 treedt de Wet Betaalbare Huur in werking. De wet voert een a...

De voordelen van een professioneel incassobureau inschakelen

Wanneer een klant een factuur niet betaalt, kan dit voor een onderneming se...

Schulden onder studenten

Onderwijsinstellingen krijgen steeds meer te maken met schulden onder stude...

Een goede huurovereenkomst voorkomt problemen: Tips en richtlijnen

Het huren van een woning is een belangrijke stap, zowel voor huurders als v...

Help, mijn medewerker heeft financiële problemen. En nu?

Als werkgever van een MKB-bedrijf ben je betrokken bij verschillende aspect...

Het belang van een sterke klantrelatie in debiteurenbeheer

Een goede klantrelatie is van essentieel belang. Niet alleen zorgt het ervo...

Ondernemer vaak de dupe van nieuwe wet schuldsanering

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) aang...

Goede Algemene voorwaarden om juridische problemen te voorkomen

Een juridisch geschil; over het algemeen zit niemand daar op te wachten. Ee...

3 Tips voor Effectief Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer betreft het proces van effectief beheren en opvolgen van o...