Spoedwet: stukken afgeven via de brievenbus

Brievenbus-

Sinds het eind van de maand april is het voor ons als deurwaarder tijdelijk toegestaan om stukken af te geven via de brievenbus. Dit mogen wij dankzij de spoedwet doen zonder dat dit ten koste gaat van de rechtsgeldigheid van deze stukken.

In normale tijden doen wij, wanneer wij een exploot betekenen, zoveel mogelijk moeite om dit persoonlijk te overhandigen. Wij vermelden dan in ons exploot wie wij hebben gesproken en aan wie wij het exploot hebben afgegeven. Karin Wigger: "Door het persoonlijk af te geven kunnen wij eventuele vragen direct beantwoorden. Zo kunnen wij ook direct uitleg geven over het exploot dat mensen krijgen en mogelijk adviseren over wat zij zouden kunnen doen. Hierdoor ontstaat contact met de mensen en vertellen ze ons vaak hoe zij over de situatie denken en hoe het zo gekomen is. Door de openheid die ze geven over hun eigen situatie op zo'n moment krijgen wij een beeld van de situatie. Doordat we de mensen aantreffen in hun huis of bedrijf zien we de omstandigheden ter plaatse. Soms zegt dit ook iets over de verhaalsmogelijkheden en geeft ons dus waardevol informatie, naast het feit dat het prettig is om het contact te hebben in zo'n situatie."

Gezondheid op de eerste plaats 

Op dit moment zijn er in het gehele land maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dit maakt onder andere dat wij nu de exploten kunnen betekenen zonder dat wij aanbellen of ons melden bij een bedrijf. Karin: "De wet geeft ons altijd al de mogelijkheid om ons exploot door de brievenbus te doen als er niemand aanwezig is. Dit dienen we uiteraard wel te vermelden in het exploot. Nu zien we dat mensen wel aanwezig zijn, en toch doen wij direct het exploot in de brievenbus zonder aan te bellen en persoonlijk contact te hebben met de mensen. Hiervoor hebben wij gekozen, omdat wij de gezondheid van iedereen hoog in het vaandel hebben en persoonlijk contact in deze coronatijd willen vermijden."

De wereld op z'n kop 

Deze manier van handelen druist ontzettend in tegen onze werkwijze: "Wij zijn een gerechtsdeurwaarder die juist het persoonlijk contact zoeken. Normaal doen we ook ons uiterste best om mensen te spreken, door bijvoorbeeld nog eens te kloppen op de deur of een blik door het raam te werpen, als er niet gereageerd wordt op de deurbel. Nu is het de wereld op zijn kop. Voor de gezondheid moet je echter keuze maken en luisteren wij ook naar het advies dat hierin gegeven wordt. Het is dan ook fijn dat deze spoedwet er nu is, omdat we zo ook met recht de maatregelen kunnen naleven die het RIVM stelt en toch ons beroep kunnen uitoefenen. Hier is de rechtszekerheid bij gebaat."

Ingreep minister 

Nog voordat deze spoedwet er was diende zich een teleurstellende situatie voor. Een rechter verklaarde een exploot nietig, omdat het via de brievenbus was afgeleverd. Karin: "Het is in het belang van ons allen dat de minister heeft ingegrepen en deze manier van betekenen mogelijk heeft gemaakt. Natuurlijk hopen wij wel dat we op korte termijn, op verantwoorde wijze, de exploten weer persoonlijk kunnen afleveren." 

Jaarkalender voor thuis
Vacature jurist
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
maandag 25 oktober 2021

Captcha afbeelding

Bellen

E-mail

What's App

Zoeken

Online dossier

Aanleveren opdracht

Direct betalen

Incassokosten

Tarieven