Wat is het verschil tussen een incassobureau en gerechtsdeurwaarder?

Bedrijfspand-wvhl

De termen 'incassobureau' en 'gerechtsdeurwaarder' worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil.

Incassobureau 
Een incassobureau is een instelling dat probeert namens een bedrijf of een persoon een rekening (ook wel vordering genoemd) te innen. Dit allemaal om te voorkomen dat er een gerechtelijke procedure moet worden gevoerd. Dit proces wordt ook wel 'minnelijk traject' of 'minnelijke incasso' genoemd. In de praktijk betekent dit dat een incassobureau zich vooral bezig houdt met het versturen van aanmaningen en eventueel telefonisch contact met de debiteur.

Een incassobureau heeft verder geen bijzondere wettelijke bevoegdheden, maar een gerechtsdeurwaarder wel. Volgens de Gerechtsdeurwaarderswet is een gerechtsdeurwaarder een openbaar ambtenaar met speciale bevoegdheden.

​Gerechtsdeurwaarder
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar en verricht ambtelijke werkzaamheden. Een gerechtsdeurwaarder is onder andere bevoegd om dagvaardingen uit te brengen. Hiertoe is een incassobureau niet bevoegd. Wil een incassobureau toch overgaan op het uitbrengen van een dagvaarding, dan zal het incassobureau hier een gerechtsdeurwaarder voor moeten inschakelen.

Tevens heeft de gerechtsdeurwaarder de bevoegdheid om beslag te leggen. Beslag kan worden gelegd op o.a. bankrekeningen, loon, onroerende zaken, inboedel etc. Bovendien is de gerechtsdeurwaarder bevoegd om een woning te ontruimen. Een woning wordt echter alleen ontruimd indien er in de regel drie maanden of meer huurachterstand is en de verhuurder en de huurder een problematische relatie hebben.

Ook is de gerechtsdeurwaarder bevoegd tot een gedwongen verkoop. Een gedwongen verkoop is een verkoop waarbij de wil van de eigenaar geen rol speelt. Een voorbeeld van een gedwongen verkoop is het verkopen van roerende zaken, of onroerende zaken omdat de debiteur zijn vordering aan de schuldeiser niet voldoet. De debiteur heeft niks te zeggen over de verkoop.

Voordat een gerechtsdeurwaarder kan overgaan tot een beslaglegging of openbare verkoop, dient er een door de rechter uitgesproken vonnis te zijn. Hier bestaan enkele uitzonderingen op. Zo hebben de Belastingdienst, DUO en het CJIB geen vonnis nodig om een beslag te leggen. 

Wat doet de deurwaarder nadat u de vordering uit h...
Geslaagd event over financiële gezondheid sportclu...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 10 december 2019

Captcha afbeelding

Bellen

E-mail

What's App

Zoeken

Online dossier

Aanleveren opdracht

Direct betalen

Incassokosten

Tarieven